kirk lightsey

trio

  La Cate

  Dissabte 16 | 21:00

  12€ | 8€ Socis de Joventuts Musicals

 

Kirk Lightsey piano

Giorgos Antonius contrabaix

Mario Gonzi bateria

comprar entrades

L’estadounidenc Kirk Lighstey ens transporta als anys 80, època en la que va formar part del quartet Dexter Gordon. Acompanyat de Giorgos Antonius i Mario Gonzi coneixerem el seu característic estil amb pinzellades Bebop i Art Tatum.

 

Kirk Lightsey va nèixer a Detroit el 1937. Amb l'ajuda de la seva família, estudià música amb Johnson Flanagan (germà de Tommy Flanagan) i amb Gladys Wade Dillard, que va ser professora del propi Tommy Flanagan i de Barry Harris, entre d'altres.

 

A l'Escola Tècnica Superior Cass, Hugh Lawson i Paul Chambers li van fer descobrir el Jazz: Kirk va passar moltes tardes de la seva joventut a casa de Barry Harris practicant juntament amb Charles McPherson, Lonnie Hilliard i Ira Jackson.

 

El 1954 Kirk va obtenir una beca per estudiar el clarinet a la Universitat Wayne, però l'any següent va decidir dedicar-se a la música com a professional. Va obtenir la seva primera feina a la banda de Beans Bowles, en la qual també figuraven Al Aarons i Joe Henderson. Va treballar en espectacles de rhythm and blues al costat de Della Reese, T. Bone Walker i els Four Tops, i va tocar Jazz juntament amb Yusef Lateef, Melba Liston i Ernestine Anderson.

 

En 1960 va ser cridat a files, i durant els següents anys va tocar el clarinet, el fagot i la flauta en bandes militars. En llicenciar-se, va tornar a Detroit juntament amb el contrabaxista Cecil McBee, amb qui va formar un dúo que va resultar molt popular en els clubs de Jazz de Michigan. El 1965 va treballar com pianista de Damita Jo. Aquest va ser el primer moltes altres feines com a acompanyant de cantants, entre els quals s'inclou O.C. Smith i Lovelace Watkins. A principis dels setenta es va traslladar a Los Angeles, on va treballar amb Bobby Hutcherson, Pharoah Sanders, Harold Land i Esther Philips.

 

El 1979 va entrar a formar part del quartet de Dexter Gordon. Kirk considera aquest com una de les feines més importants de la seva carrera, ja que la seva associació amb Gordon li va atorgar l'atenció de crítics i públic, contribuint a consolidar el seu nom entre els pianistes d'elit.

 

Durant els anys vuitanta, Lightsey ha estat la força pianística del grup The Leaders, que inclou a Arthur Blythe, Chico Freeman i Lester Bowie. Ha treballat també amb Jerry González i ha dirigit trios juntament amb Santi Debriano i Eddie Gladen.

 

El 1993 es trasllada a París, des d'on desenvolupa una activa carrera de freelance. El seu CD "Goodbye Mr Evans", gravat al costat del bateria i percussionista Don Moyé i el contrabaxista Tibor Elekes va obtenir extraordinàries crítiques de la premsa especialitzada.

 

Kirk defineix el seu estil com el d'"un típic pianista de Detroit incorporant la consciència de Bud Powell, alguna cosa de l'estil d'Art Tatum, un sentiment de bebop i una concepció pianística de l'instrument".